Pas op voor schimmels
Door energiebesparing helpt u het klimaat en milieu, maar er is een keerzijde… SCHIMMELS !!

We ventileren minder om de warmte niet naar buiten te laten ontsnappen. We duwen ieder kiertje dicht. We zetten de thermostaat een graadje lager om op gas te besparen, of veel erger nog we stoken niet meer… Het gevolg; schimmel!

Overal in huis is kans op stilstaande lucht. Als die stilstaande lucht ook nog vocht bevat is dat een bron voor schimmels en beestjes. Schimmels zijn heel natuurlijk, maar niet goed voor onze gezondheid als we ze inademen. Schimmels groeien op relatief koude, vochtige plekken waar de lucht stil staat. En als je ze ziet, vaak kleine zwarte puntjes, is het al te laat. Een schimmel groeit namelijk al even voordat wij ze kunnen waarnemen.

De meest voorkomende plaatsen zijn op het plafond in de douche en op buitenmuren in de hoeken achter gordijnen van de woonkamer en beslapen slaapkamers.

Door te ventileren brengt u lucht in beweging en creëert u bewust een koud punt wat het vocht aantrekt en naar buiten afvoert. Door de woning te verwarmen ontstaat er stroming van lucht waardoor deze ook niet meer stilstaat.

Ondanks de hoge energieprijzen is het belangrijk dat u beide blijft doen! Geef schimmels geen kans. Blijf slaapkamers ventileren en leefruimtes verwarmen.

Is er toch ergens schimmel ontstaan? Haal het dan zo snel mogelijk weg. Hier zijn verschillende middelen voor verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij supermarkt of drogisterij. Dat is beter voor uw gezondheid.

Wist u dat wanneer de lucht meer vocht gaat bevatten deze veel moeilijker te verwarmen is?

Bij slechte ventilatie neemt het vochtgehalte in de lucht in huis toe en moet veel harder worden gestookt om het warm te krijgen.

Maak daarom de douche na gebruik met een trekker droog, droog geen was binnen en gebruik een afzuigkap bij het koken. Zonder al dat extra vocht is de woning veel makkelijker te verwarmen!


WsWoensdrecht