Dakranden geschikt voor vleermuizen
Bouwbedrijf Clarijs maakt dakranden geschikt voor vleermuizen

 

Woningstichting Woensdrecht heeft bouwbedrijf Clarijs gevraagd om een aantal dakranden aan de Suijkerbuijkstraat in Hoogerheide te vervangen. De dakranden zijn in 2004 bekleed met Cannexel en verkeerden in slechte staat. Toen Jeffrey Clarijs in maart bij de woningstichting op kantoor het werk kwam doorpraten om precies te weten wat hij moest gaan maken stond hij even raar te kijken. “Ik dacht dat ik in Bananasplit was beland” zei Jeffrey achteraf. “Er werd mij verteld dat ik natuur-inclusief moest gaan werken, rekening houdend met beschermde diersoorten die in de buurt waren gesignaleerd. De dakranden moesten geschikt gemaakt worden voor de huisvesten van vleermuizen, en de kopgevels moesten voorzien van gierzwaluw nestkasten. Er werd mij precies uitgelegd waar ik allemaal rekening mee moest houden.”

 

In de praktijk bleek het eigenlijk heel eenvoudig en nauwelijks extra moeite en tijd te kosten. De dakranden waren al hol van binnen, bij het vervangen van de onderkant zijn planken aangebracht met sleuven aan de zijde van de gevel. Door deze sleuven krijgen vleermuizen de kans weg te kruipen in de dakrand. Aangezien de dakranden niet ook nog eens plek boden aan gierzwaluwen zijn hiervoor een aantal nestkasten opgehangen.

 

“Dat een paar simpele sleuven zoveel verschil kunnen maken”, zegt Jeffrey. “We hebben een hoop geleerd en een mooi werk afgeleverd. Vanaf nu denken we bij ons werk ook na over de dieren die om ons heen leven en soms schuilplaatsen en nesten maken in onze woningen.”

 

De dakranden aan de Suijkerbuijkstraat bieden voldoende nieuwe plaatsen voor vleermuizen. Uit onderzoek wat nodig was voor het slopen van de woningen aan de Burgemeester Moorsstraat bleek dat er best wel wat diersoorten onder dakpannen en in de spouw van onze woningen leven. Binnenkort worden de woningen in de Burgemeester Moorsstraat ongeschikt gemaakt en hebben de vleermuizen kans om dicht bij de plek waar ze zijn aangetroffen een nieuw thuis te vinden.


WsWoensdrecht